A SZÉPSÉG ÉS A SZÖRNYETEG, LUKE EVANS INTERJÚ
Luke Evans: „Futott néhány kört az ügynököm, mire rábeszélt A Szépség és a Szörnyetegre”
A walesi színész kezdetben vonakodott elvállalni Gaston szerepét, mivel már elfelejtette, „milyen csodálatos is az ő utazása”, később azonban rájött, jobban nem is dönthetett volna

Luke Evans
pályafutása a színpadon kezdődött, hiszen számos híres musicalben játszott már szerepet a londoni West Enden (Rent, Miss Saigon, Avenue Q), mióta azonban 2010-ben, A titánok harca című fantasy-val elkezdődött a filmes karrierje, nem volt lehetősége a nagyközönség előtti éneklésre. Mióta pedig a színpadról a mozira váltott, leginkább negatív szerepeket osztanak rá: a Halálos iramban 6-ban, Az ismeretlen Drakulában és A lány a vonaton filmekben mind-mind sötét karaktert alakított.
 
Nincs ez másként a Disney legújabb élőszereplős feldolgozásában, A Szépség és a Szörnyetegben sem, ahol a 37 éves színész a mese antihősét, a jóképű, ám egoista Gastont alakítja. Erre a szerepre valójában már csaknem tíz éve kiszemelte egy castinggal foglalkozó szakember, amikor Evans még a Piaf című musicalben szerepelt.
 
A The Hollywood Reporter által készített interjúban a walesi színészt többek közt arról is kérdezték, hogy miért vállalta el a szerepet, valamint hogy mesélje el, mit tud Gaston háttértörténetével kapcsolatban.
 
„Ez valójában egy casting igazgató volt, aki Londonból válogatott, és ez a hölgy tudta, hogy éneklek” -válaszolt Evans arra a kérdésre, hogy miként jutott ehhez a szerephez. „Látott egy musicalben, a Piafban, amit a londoni Donmar Warehouse-ban adtunk elő, így ő nagyon is tisztában volt azzal már sok-sok évvel korábbról, hogy tudok énekelni. Azt is tudta, hogy azóta, hogy elkezdtem filmezni, nem énekeltem, és akkor jött ez a lehetőség. Megvárta az alkalmas pillanatot, hogy bemutasson Bill-nek (Condon, a rendező). Minden klappolt, minden a helyére került.”
 
Amikor a magazintól afelől érdeklődtek, hogy vajon tudatos döntés volt-e a részéről, hogy a filmes karrierje beindulását követően nem vett részt zenés-éneklős produkcióban, Evans a következő választ adta: „Kaptam ajánlatokat az elmúlt néhány évben, de nem tűntek megfelelőnek a számomra, ezért nem is üldöztem az ilyen munkákat. Futott nálam néhány kört az ügynököm, mire rábeszélt A Szépség és a Szörnyetegre, mivel akkor már nagyon hosszú ideje nem néztem meg az animációs filmet, és el is felejtettem, milyen csodálatos is Gaston utazása. A karakter minden oldalalát láthatjuk, a szerethető szélhámostól kezdve a pojácán át egészen a féltékeny, bosszúszomjas szörnyig, akivé a film végére válik. Ezért leültem és a keresztgyerekeimmel megnéztem a mesét, ami rádöbbentett, milyen briliáns szerep ez, és hogy ezt abszolút el kell, hogy vállaljam.”
 

Arról, hogy Gaston háttértörténetével hogyan ismerkedett meg, arról a következőket árulta el Evans: „Ez valahogy úgy volt, hogy Bill mesélt róla és átfutottunk rajta. Ő egy sereg kapitánya volt, és egyszer csak katonává vált. A ruhája is ezt tükrözi. Mindig jól öltözött. Ő egy vadász, aki lovagol és puskája van. Kitaláltunk egy háttértörténetet erről a francia faluról, ahol Gaston felnőtt, és amit fiatal korában megvédett egy támadástól. A legboldogabb pillanatai azok, amikor visszaemlékezik a csatára, mivel innen szerezte hírnevét és hősi státuszát a faluban, és nem is hagyja, hogy a falusiak elfelejtkezzenek erről. Az a fajta ember, aki 15 perc alatt szerezte a hírnevét, és onnantól kezdve örökké ebbe kapaszkodik.”
 

A walesi színész elárulta, hogy úgy érzi, az éneklés számára felér egy terápiával, így amikor azt kérdezték tőle, hogy milyen érzései voltak, amikor kiderült, hogy filmben most először fakadhat dalra, ő így válaszolt: „Ha van egy dolog, amiben kényelemesen érzem magam ebben az életben, az az éneklés. Számomra ez olyan, mint egy terápia. Bárkinek, bármikor, bármit eléneklek, csak énekelhessek. Imádok énekelni. Öröm volt számomra, hogy végül ezt a moziban is megvalósíthattam, ráadásul egy olyan csodálatos filmben, mint A Szépség és a Szörnyeteg, ahol ezt a karaktert játszva énekelhettem azokat a dalokat. Egy varázslat volt.”


A népszerű „Gaston” dal kapcsán Evans elmondta, hogy „nagyon nehéz volt a kivitelezés, mivel az animációs verzióban olyan sok minden történt. Összeszámoltuk, hogy a kocsmában csak körülbelül öt ember van az animációs változatban – pedig azt gondolnánk, hogy sokkal többen vannak. A filmben azonban nyilvánvalóan 50-60 ember is van ott. Nagyon szórakoztató volt ezt megvalósítani, és több hetet a koreográfia és a különleges effektek megalkotásával tölteni, majd bemenni a stúdióba és felvenni a lemezt, a hangi adottságaimmal pedig egy kis csillogást vinni a dalba. Amikor először láttam a premieren, a közönség tapsolt. Szép pillanat volt.”


 
A Halálos iramban 6 sztárja a Josh Gad által életre keltett Lefou és Gaston kapcsolatát – minden korábbi kijelentés vagy híresztelés ellenére – csupán barátinak tartja. „A mesében ő egy 60 centis poénhalmaz, mindenki tréfájának középpontja. Állatok ülnek és cintányérok csattannak a fején, ezek a különböző képtelen dolgok azonban csak animációs formában fordulhatnak elő. Így amikor Josh által emberi formát öltött a karakter, rengeteg ötletet ültettek bele LeFou karakterébe és a Gastonhoz fűződő viszonyába. És ebben sok hiteles dolog is van, hiszen ők a legjobb barátok, akik nagyon régóta ismerik egymás életét.”
 

„Emlékszem,” – folytatta Evans, „amikor kissrác voltam, mindig felnéztem az idősebb barátaimra és azt gondoltam, hogy ’Ó, egy napon olyan akarok lenni, mint ők. Rögbizni szeretnék velük. Mindenki úgy véli, ők a legjobbak, ezért én is olyan akarok lenni.’ Az gondolom, LeFou is így néz fel Gastonra – mint egy hősre. Csak jó barátok. Ami az ő karakterében remek, az az, hogy a történet során rájön arra, hogy ki is ő valójában, mint ahogyan mindenki más. Ez egy általános érvényű történet, amiről azt gondolom, jó döntés volt beleépíteni a cselekménybe.”
 
Luke Evans nagyon élvezte a Disney-film karakterét játszani, így amikor végezetül arra kérdeztek rá, hogy A Szépség és a Szörnyeteg után mi következik, ő lelkendezve a következő választ adta: „Azt kell, hogy mondjam, meglehetősen magával tud ragadni, ha a közönséggel együtt nézel egy filmet, és közben hallod, amint azon nevetnek, amit te csináltál. Eddig még ennyire ezt soha nem tapasztaltam a karrierem során, és azt kell, hogy mondjam, nagyon élvezetes volt. Fel is vetette bennem azt a gondolatot, hogy talán egy kicsit jobban a vígjátékok területére kellene eveznem. Rendkívül élveztem, amit a filmben csináltam, különösen a Josh Gaddel közös munkát. Szerintem biztos, hogy a jövőben újra együtt fogunk még dolgozni.”
 
Luke Evans új sorozatának, a The Alienist-nek a forgatása március 16-án vette kezdetét Budapesten, így a színész most 5 hónapig Magyarországon fog tartózkodni, amiről a  Twitter-oldalán árulkodott.
 

Hozzászólások